Kontroversiell?

Filmskaperen Theo van Gogh ble i går morges drept. En marokkansk-hollandsk muslim med perifer tilknytning til et ekstremt islamsk miljø stakk ham med kniv, og skjøt ham.

 

Van Gogh hadde laget en film om Islam. Ikke en rosende omtale, men en film som viste mørke sider ved religionen: vold mot kvinner. Med seg hadde han en liberal politiker, Ayaan Hirsi Ali, en somalier som har flyktet til Nederland fra et arrangert ekteskap. Hun har vært under konstant politibeskyttelse siden filmen ble laget, melder BBC.

 

Kanskje van Gogh tok feil. Noen ganger gjør kunstnere det. De lager et problem av noe som ikke er et problem. Eller de konstruerer en historie for historiens skyld, - et eventyr. Salgstall er jo selve saken for en filmskaper.

 

Filmen er kontroversiell, skriver BBC. Er dette riktig? Er det kontroversielt å sette søkelyset på negative sider ved en religion? Var det i så fall kontroversielt å sette forholdene i den kristne sekten i Knutby under offentlig granskning i forbindelse med forbrytelser? Skal ikke Islam tåle kritikk, eller er en sunn kritisk holdning forbeholdt kristne, jøder eller sekulære?

 

Skal kristne tåle å bli målt opp mot læreboken sin, - og det bør de, - så får også muslimene tåle det samme mot sine bøker. At bøkene i sin natur er så forskjellige som det er mulig, og at muslimene i tillegg har Hadith, - tradisjoner, legender, historier, - som inneholder ganske ekstreme ytringer, er en annen side av samme sak. Det gir nemlig motsatte resultater til tross for det mange lærde hevder. Sjekk linkene under, tekstene beviser at det er slik.

 

For mens en kristen som reiser rundt og ?omvender? mennesker med sverdet (jfr. korstogene), eller undertrykker kvinner, bryter 180° med den kurs den kristne Bibel i NT foreskriver (elsk din neste, snu det andre kinn til, velsign og forbann ikke, elsk deres hustruer), blir det stikk motsatte forholdet for en del muslimer, de lever bokstavelig talt etter bokas retningslinjer, litt avhengig av hvilken retning de bekjenner seg til.

 

Bjørn Stærk etterlyser en god definisjon av ordet kontroversiell, stempelet som pressen ofte setter på dem som kritiserer noe. Jeg skjønner ham. Og jeg slutter meg til hans oppfordring: la oss fortsette å ytre oss som de frie mennesker vi er.

 

Les om Hadith:

http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamentals/hadithsunnah/bukhari/

http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamentals/hadithsunnah/muslim/

http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamentals/hadithsunnah/abudawud/

http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamentals/hadithsunnah/muwatta/

http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamentals/hadithsunnah/hadithqudsi.html

 

http://www.islamonline.net/english/hadith/hadith.shtml

http://www.islamicity.com/mosque/sunnah/bukhari/052.sbt.html#004.052.177


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits