Israel dreper fotballspillere

Slik presenterte TV2 nyheten i kveld om at tre unge gutter ble skutt og drept mens de spilte fotball på Gazastripen i kveld. Helt avgjort var det slik. Ikke ett ord i retning av at dette var en ubekreftet påstand, eller om at det kanskje slett ikke var akkurat slik. Og derfor sitter vi TV2-seere igjen med inntrykk av at Israels soldater er kriminelle. For bare kriminelle skyter lekende ungdommer.

Jeg hadde lest om hendelsen i Jerusalem Post før TV2 bragte nyheten. Hva skriver så de? Jo, tre palestinske ungdommer ble skutt i nærheten av en militærbase. Militæret sier at ungguttene hadde tatt seg inn i et ulovlig område nær en militærbase, hadde begynt å løpe mot en forsvarsposisjon, og hadde ignorert varselskudd. Skuddene ble avfyrt av en militær patrulje i bil.

Militære kilder opplyser at de innledende undersøkelsene foretatt av palestinske sikkerhetsfolk tydet på at de tre var involvert i et forsøk på våpensmugling.

Når TV2 skal bringe det norske folk nyheter, er det da kritikkverdig at man bruker et sitat fra et øyenvitne kun fra den ene parten (én palestiner påsto at han hadde sett guttene spille fotball) og fremstiller det som en objektiv sannhet?

Eller er det helt greit? Er det sånn det skal være? Uansett utfall av undersøkelsen som nå pågår burde en riksdekkende nyhetskanal kunne presentert en noenlunde objektiv nyhetspresentasjon. Særlig når de ikke vet utfallet av undersøkelsen.

Oppdatering 22:00: Haaretz og Ynet melder at palestinske sikkerhetsstyrker har innbragt to gutter som ikke ble truffet, men som var med i gruppen på fem, og at de hadde smuglet våpen.

Oppdatering 23:50: Jerusalem Post skriver: en israelsk offiser på stedet sier guttene ble påtruffet krypende på magen dypt inne på militært område. Tre av guttene kom seg på bena og begynte å løpe mot grensen. De var omtrent 250 meter inne i det miltære området da de ble skutt på. "Disse guttene spilte ikke fotball" opplyser en militær offiser. "De visste hva de gjorde. Du kan ikke komme dit ved et uhell." Debka bekrefter dette.

Irske Eircom skriver i det minste at "det er uenighet om hendelsesforløpet mellom israelerne og palestinerne."

Oppdatering 10.04 kl.11:00: IDF (Det israelske forsvar) skriver på sine nettsider at de umiddelbart etter hendelsen kontaktet de palestinske sikkerhetsstyrker, som kom og evakuerte de fem unge palestinerne. Sikkerhetsstyrkene hadde så forhørt guttene, og de innrømmet å ha prøvd å komme seg over den egyptiske grensen for å smugle våpen inn i Israel.

IDF protesterte så overfor PA, og påpekte at de ikke gjør nok for å forhindre palestinere i å komme inn i de områdene som kontrolleres av Israel, som de har forpliktet seg til, og heller ikke gjort nok for å forhindre terror på Gaza-stripen, særlig nær den israelsk-egyptiske grensen. denne hendelsen kunne vært avverget om de hadde gjort dette.

De aller fleste nyhetsbyråer presenterer nå ikke bare palestinernes versjon av hendelsesforløpet, men har også med at saken fremstilles i to versjoner som står svært langt fra hverandre.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits