Tydelig signal?

Jagland mener palestinerne ved å velge Abbas sender et tydelig signal om at de ”ønsker forhandlinger, samtidig som de tar avstand fra vold”. (Aftenposten)

 

Dette er en politikers tåketale. Palestinerne signaliserer nok noe. Men neppe at de tar avstand fra vold. Hamas sier de vil samarbeide, men de har tidligere forlangt at Abbas trekker tilbake sin forpliktelse i forhold til Veikartet.

 

 Se på disse hendelsene og analysen (Odd Myrland i Miff):

 

Nyttårsaften tente Abbas en fakkel i Gaza for å markere 40-årsdagen for at Fatah (den største fløyen i PLO) gjennomførte sitt første angrep i Israel og bombet et vanntårn. "Den som avfyrte det første skuddet, den som tente gnisten og den første fakkelen for 40 år siden, martyren Yasser Arafat lever og vil fortsette på sin vei," sa Abbas, akkompagnert av skudd i luften og hurrarop.

Da han begynte sin valgkamp i Ramallah i desember, sa han at det ikke vil bli fred før Israel fjerner alle bosetningene, trekker seg tilbake til grensene fra før krigen i 1967, godtar en palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad, godtar at de palestinske flyktningene vender tilbake og slipper fri alle palestinske fanger.De tre første betingelsene har mange i Israel betydelig forståelse for. Den nest siste betyr at det ikke lenger vil finnes et land i verden med jødisk flertall, et sted som jødene kan flykte til når det blir vanskelig. Og den siste betingelsen betyr at det skal være helt straffefritt å drepe sivile jøder i Israel.

Også i en rekke andre taler har han lovt flyktningene at de en dag skal kunne vende tilbake til Israel. Nesten alle israelske jøder avviser dette.

 

Et punkt som kan bli avgjørende, - og ødeleggende for palestinernes ”ønske” om fred, er at heller ikke han vil avvæpne terroristene. Han bekrefter at han vil følge samme linje som Arafat, - ikke avvæpne dem. Dette betyr, skriver Myrland:

 

 
Med dette bekrefter Abbas at det palestinske styret ikke har gjort noe for å stanse terroren, og heller ikke vil gjøre det i fremtiden. Israelerne har dermed vært, og vil fortsatt være, nødt til selv å stanse terroren ved å bruke sikkerhetsgjerdet, veisperringer og alt det andre de blir kritisert for.

 

Israels statsminister Ariel Sharon forventer at PA’s kamp mot terror starter umiddelbart. (Haaretz.)

 

 

NTB kommer med ett av sine gullkorn: Et av de største problemene Abbas står overfor er de elendige levekårene i Gaza og på Vestbredden, men etter valget kan han håpe på økt internasjonal hjelp.

 

 Mer hjelp! Til et folk som har fått mer hjelp enn noe annet folk pr. hode, men som har skuslet det bort. Hva med først å gjennomgå det som Arafat og hans slektninger har stukket bort? Det virker som om tålmodigheten med palestinske islamister er uendelig. Hva om EU og verdenssamfunnet stilte krav, kom med et tydelig signal om at det nå blir øyeblikkelig slutt på volden? Jerusalem Post skriver at PA har 30.000 mann i Gaza, og med letthet kan stoppe avfyringen av raketter og bomber. Hvis de ville.

 

 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits