Ikke høre, ikke se

Dagbladet 9. juni: gripende om tvangsekteskap. "Saima" født i Norge, men med opprinnelse fra Pakistan forteller gripende om sine fryktelige opplevelser, om vold og æresbegreper. Artikkelen omtaler blant annet rapporten fra Human Rights service: Innvandring gjennom ekteskap.

Jeg våknet opp midt på natta. Jeg visste ikke hvor jeg var. Jeg hadde veldig vondt. Døtrene mine sov i rommet. Jeg tok veska mi og sprang...

Jeg møtte ham første gang på bryllupsnatta. Jeg var veldig lei og trist, men tenkte at jeg måtte forsøke å gjøre det beste ut av det. Jeg innstilt på at jeg måtte.

Han ville ikke akseptere norske venner, klær, at jeg gikk på skolen. Han ville ha meg hjemme, sier Saima.

Da hun sa nei til dette slo mannen sin gravide kone. Senere fikk hun ikke lov til å ta med sitt nyfødte barn på helsekontroll fordi det var mannlige leger der. De norske vennene hennes fikk ikke ta på barnet.

Ikke si noe, ikke høre, ikke se

Dagbladet, samme dato, i lederartikkel:

I kjølvannet av Rahilas tragiske dødsfall i Pakistan er det virvlet opp mye grums. Blant annet en påminnelse om aktiviteten og holdningen til Human Rights Service. Tatt i betraktning at organisasjonen finansieres over statsbudsjettet og den posisjon som dens talskvinne Hege Storhaug har fått i mediene, er dette tankevekkende.

Søndag uttalte hun seg til Dagbladet om ahmadiyyamuslimene på en måte som heldigvis er sjelden i Norge: «Grunnen til at de ser på seg selv som mer liberale, er at de er undertrykte - og at kvinnene gjerne er bedre utdannet enn sunni- og sjiamuslimske kvinner er. Men det er dessverre ingen sammenheng mellom utdanning og liberale holdninger. Det så vi med all tydelighet med dem som sto bak angrepene 11. september.» Mener hun at de er potensielle terrorister, eller er dette bare en «tilfeldig sammenlikning»?

Ved sin generalisering og sine aggressive utfall bidrar Human Rights Service til at skillet mellom «oss» og «dem» opprettholdes. La heller integreringen bli et fellesprosjekt, ikke noe som tres ned over «de andre».

Her kan man med rette hevde at det ikke er evnen, men viljen det står på. For Dagbladet vil ikke se problemene, til tross for at de er presentert med ekstrem tydelighet i samme avis, samme dag.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits