Brev til nyhetsredaksjonen i TV2

 Til Kjell Øvre Helland, Nyhetsredaktør i TV2
(Kopi: Den Israelske Ambassade)

Dere omtalte i TV2 minst to ganger den tragiske hendelsen på Gazastripen lørdag, hvor tre gutter på 14 og 15 år ble drept av israelske soldater. Siri Lill Mannes fremstilte både lørdag kl. 21 og søndag kl. 21 saken som om dette var drap på fotballspillende gutter. Reportasjen søndag brukte de samme ordene.

Jeg reagerer sterkt på at dere bruker kilder så ukritisk og ensidig. Dette er mildt sagt i særklasse i den vestlige verden. Nyhetskilder hele verden over presenterer både palestinske øyevitners uttalelser, og israelske offisielle kilder, og de fleste påpeker også at det er stort sprik mellom forklaringene. For eksempel Eircom / Reuter:

"The circumstances surrounding the killing of the Palestinian youths and the numbers were disputed by Israel and the Palestinians..."

TV2 presenterte nyheten med sterk slagside, i Israels disfavør. TV2 visste eller burde vite allerede lørdag kveld, at Israel både hadde sin egen forklaring av hendelsen, og at de hevder at de har vært i kontakt med palestinske sikkerhetsstyrker, som ifølge Israel har forhørt de to overlevende guttene, som innrømmet at de hadde gjort forsøk på å smugle våpen.

TV2s fremstilling av saken bidrar til negative holdninger mot Israel. Man kaller ofte dette politisk uenighet. I angitte tilfelle kan man imidlertidig ikke bruke denne betegnelsen, fordi saken enda er under etterforskning, og utfallet er slett ikke gitt, slik TV2 synes å tro.

Jeg oppfordrer med dette TV2 å presisere uttalelsene og med det bidra til et mer balansert syn på konflikten. Jeg gjør oppmerksom på at dette brevet blir lagt ut i min weblogg http://blog.willy.no/ og at kopi av dette brev er sendt Israels Ambassade i Norge. Et svar fra TV2 blir også publisert, og alle eventuelle purringer.

Med hilsen

Willy Gjøsund
Drammen

Les også
- Israel dreper fotballspillere (oppdatert) (Lørdag 9. april 2005)


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits