Svar fra TV2

Jeg skrev brev til TV2 i forbindelse med dekningen av den tragiske hendelsen lørdag kveld, hvor tre gutter i 15-års alderen ble drept av israelske soldater. Her kommer svaret fra utenrikssjef Øystein Bogen:

Hei og takk for henvendelsen din.

Som utenrikssjef i TV2 er jeg bedt om å svare deg, og la meg aller først si - vi er glade for alle reaksjoner fra våre seere, både ros, og ris - slik at vi kan formidle nyhetene på en enda bedre måte.

Internasjonale konflikter er alltid er utfordring å dekke for en utenriksdesk, som ikke alltid selv har folk på stedet, men må støtte seg til det nyhetsbyråene melder. I vårt tilfelle er dette i første rekke AP. Hele tiden vil det finnes flere versjoner av hva som har skjedd, fra ymse kilder, og vi må konstant sile ut den informasjon som synes troverdig.

Som oftest tror jeg vi lykkes med å gi et noenlunde korrekt bilde av det som er skjedd. Og selv om noen beskylder oss for det motsatte, tilstreber vi veldig hardt ikke å fremstå med noen form for slagside. Blant journalistene her, som ellers i samfunnet, hersker ulike private meninger om hva som er "rett" og "galt" når det gjelder konflikten i Israel/Palestina. Men vi aksepterer aldri at disse meningene får sitt uttrykk i det vi formidler.

Etter å ha gått igjennom denne saken kan jeg opplyse at den aktuelle kvelden dette hendte, nemlig lørdag, kan jeg ikke se annet enn at de fleste, om ikke alle nyhetsbyråer videreformidlet kun den "palestinske" versjonen inntil vi hadde hatt vår siste sending 21:00. Nemlig den at det var snakk om tre fotballspillende ungdommer som hadde blitt skutt ned.

Først senere på kvelden, kl. 21:43 uttalte en anonym israelsk offiser på stedet til AP at de som var skutt bedrev smugling.

Det du så i Nyhetene kl 1830 og 21 på lørdag var således i tråd med det nesten samtlige andre vestlige medier meldte på det tidspunkt, og forøvrig i tråd med retningslinjene som gjelder for vår kildekritikk.

Når det gjelder innslaget kl 1830 i går kveld, søndag, ble det der sagt av reporter at palestinerne sørget og protesterte mot drapet på tre palestinske unggutter "som sparket fotball".

Det er riktig at hendelsesforløpet på dette tidspunkt var omstridt, men fortsatt fra Israelsk side, primært ved laverestående israelske offiserer som først og fremst vektla det faktum at guttene ikke hadde lov til å oppholde seg i det aktuelle området, og at smugling tidligere hadde vært utbredt i dette området. Smuglingen syntes for oss fortsatt å være et "faktum" som ble formidlet av mer eller mindre anonyme militærkilder. Dette i motsetning til flere navngitte øyenvitner som fortalte at guttene faktisk sparket fotball.

På grunnlag av disse fakta ble våre vurderinger gjort.
I likhet med tallrike andre skyte-episoder i de palestinske områdene er saken fortsatt under etterforskning (av den israelske hæren selv), og jeg må tillate meg å være uenig med deg i din påstand om at de ulike versjonene ikke bunner i politisk uenighet. For oss journalister er det en kjennsgjerning at "fakta" i dette området kan være vanskelige å finne, både fordi etterforskerne ofte er de samme som skyter, og fordi begivenheter ofte beskrives helt og holdent i forhold til hvilket ståsted man har i utgangspunktet.

I dette tilfellet er jeg enig i at det søndag burde vært opplyst på en eller annen måte at israelerne og palestinerne hadde helt ulik oppfatning av hva som skjedde, men bortsett fra det tror jeg episoden ble greit gjengitt i innslagene vi laget, og at hovedbildet i saken kom frem på en slik måte at det kunne forklare de sterke folkelige reaksjoner på palestinsk side,  nemlig at tre ubevæpnede barn var blitt skutt ned og drept av soldater under mistenkelige omstendigheter.

Jeg håper du fortsetter å se på TV2 Nyhetene

Mvh
Øystein Bogen
Utenrikssjef, TV 2


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits