Saklig islamkritikk

Jens Tomas Anfindsen, doktorand i filosofi ved Uppsala Universitet skrev et interessant innlegg i Aftenposten, papirutgaven 7. oktober. Jeg leste dette på flyet til Manchester hvor vi for øvrig har hatt en svært oval weekend, femti kolleger sammen, for å feire vårt firmas 25-års jubileum. Tittelen på innlegget var ?Trenger vi en saklig islamkritikk??

 

Anfindsen gjør helt klart at han ikke ønsker noe hatsk og unyansert fiendebilde av Islam. Men han kritiserer likevel Dag Herbjørnsruds artikler 10.09 og 19.09, blant annet fordi denne ikke tar opp hvorvidt demokrati og menneskerettigheter er forenlig med Islams lære. Anfindsen ber oss se bort fra ytterpunktene i Islam: den politiske jihadismen på den ene siden, og de aller mest liberale teologene på den andre.

 

Det er nemlig nok å betrakte en av de aller mest innflytelsesrike personer i Islam, Yusuf al-Quaradâwi, som regnes som representant for den moderate hovedstrømning innen religionen. Han henviser til en artikkel i Le Monde om mannen, hvor det sies at ?hadde Islam hatt en pave, hadde det vært Yusuf al-Quaradâwi.? Han har publisert mer enn 130 bøker, han har ukentlige direktesendinger på Al-Jazeera, og talene hans distribueres over hele verden på video og kassett.

 

Yusuf al-Quaradâwi forfekter eksplisitt den tradisjonelle sharia-tolkningen, skriver Anfindsen videre: Koranen krever dødsstraff for apostasi (det å forlate Islam) dødsstraff for homoseksualitet og utroskap, og fysisk avstraffelse eller dødsstraff; dessuten at menn har rett, under bestemte betingelser, til å slå (dog ikke skade) sine hustruer, og at det er forbudt for muslimske kvinner å gifte seg med ikke-muslimske menn. Han støtter også palestinske selvmordsangrep mot sionister. (Islam Online.)

 

Man ynder jo her hjemme å gi inntrykk av at dette er sjokkerende nytt, og at de som forfekter slike synspunkter er ytterliggående. Man trekker inn eksperter, og får uttalelser å sette på trykk. Hvorfor ikke ta inn over seg virkeligheten? Som jeg og flere har skrevet tidligere lar ikke Islam og terrorisme seg skille.

 

Trenger vi saklig islamkritikk?


Kommentarer:
Postet av: Oyvind Strommen

Qaradawi er islamist og representerer som saadann den islamistiske stroemningen i Islam og ikke hovedstroemningen. Han blir i blant oppfattet som en moderat islamist - hvilket han ogsaa er sammenlignet med militante ekstremister som de man finner i al Qaida. Sammenlignet med demokratisk anlagte islamister, som ogsaa finnes, er han samtidig langt fra moderat.Aa sammenligne han med paven er likevel soekt og vel saa det. Qaradawi er en velkjent islamist - eller fundamentalist om man oensker aa bruke det ordet.

15.10.2004 @ 19:40
URL: http://www.dilettant.no
Postet av: Willy

Det kan nok være. Jeg er ingen stor kjenner av Quaradâwi. Men jeg ser at han føyer seg inn i rekken av islamske ledere som støtter terror mot sivile jøder, som Qazi Hussain Ahmed gjør. Og fellestrekk er at de blir hørt på, invitert og lyttet til også av "moderate" muslimer, UTEN at man tar avstand fra deres uttalelser.Jeg ser det som et viktig punkt at også "moderate" muslimer indirekte støtter terror, og muliggjør det ved bifall av ledere som oppfordrer til og støtter drap på sivile.Sjekk denne:http://blog.willy.no/cgi-bin/viewnews.pl?id=EpAkEuAlpErjJNgXhI&style=fullnews&tmpl=

15.10.2004 @ 20:15
URL: http://blog.willy.no
Postet av: Øyvind

Qazi Hussqin Ahmed er en ekstremist og medlem av et pakistansk islamistisk parti. Han ble invitert til Norge av en av de få moskeene i Norge som henter betydelig inspirasjon fra islamismen som ideologi, Islamic Cultural Centre. At andre muslimer sluttet seg til å ønske han velkommen er selvsagt ikke noe jeg gleder meg over, men man besøket hans gikk ikke akkurat upåaktet hen i muslimske miljøer heller.Verken Qaradawi (Quaradawi er meg bekjent en engelsk skrivemåte av navnet hans) eller Ahmad er spesielt "moderate". Rached Ghannouchi, f.eks. er en moderat islamist.Øyvind

23.10.2004 @ 16:52
URL: http://www.dilettant.no
Postet av: Willy

I vår iver etter å "favne alle" og vise forståelse etc. er det viktig å marker tydelige grenser for akseptable holdninger. Et flertall av norske politikere markerte ingen grenser da Ahmed ville komme og tale. Tvert imot, mange ønsket ham direkte velkommen. Flere norske media fremstilte mannen nærmest som en hyggelig gammel bestefar, og få stilte kritiske spørsmål. Vi så nylig også et annet eksempel på graverende holdninger fra ledelsen i muslimske miljøer i Norge. Jeg tror ikke andre muslimerns avstandtagen fra disse skyldes reliøse synspunkter, men rett og slett politisk uenighet.Verken Ahmed eller Qaradawi er "snille gamle bestefedre." De er, som du sier, ekstremister. Det jeg mener med ovenstående, er at det burde være langt mer viktig for både norske politikere, og "moderate" muslimer å si ifra, klart og tydelig, hva som er moralsk forkastelig i deres holdninger, i stedet for å lefle med dem. De har begge enorme tilhengerskarer i muslimske land, og betydelig innflytelse. Derfor er det så viktig for oss å markere og gjøre klart at vi ikke kan akseptere slike holdninger i et demokrati.

23.10.2004 @ 22:52
URL: http://blog.willy.no
Postet av: Jens Tomas Anfindsen

Det var jeg som skrev dette innlegget om islamkritikk. Jeg kan knytte en kort kommentar til koblingen mellom Qaradawi (riktig skrivemåte?) og "moderate islam". Jeg mener ikke personlig at Quaradawi er særlig moderat. Jeg sa at han "regnes som representant for moderate islam". Dette skrev jeg fordi jeg har lest ham omtalt som moderat i seriøse artikler i Newsweek og i Le Monde. Muligens er denne betegnelsen ikke ideel; jeg er villig til å revurdere dette. Qaradawi har nok fått denne moderat-merkelappen fordi han har vært tydelig på å ta avstand fra Al-Quida terroren. Så har vel vestlige medier etterhvert oppdaget at han står inne for en del foruroligende holdninger likevel, og så trenger man en annen merkelapp. Jeg registrer at "islamist" er et nytt forslag. Hvis Qaradawi er islamist og ikke moderat, er situasjonen enda mer fortvilet enn jeg hadde forestilt meg. Det betyr jo da at en av de største og ledende strømninger innen islam er islamistisk.

08.11.2004 @ 12:06
Postet av: Willy

Jeg personlig er ikke så opphengt i å plassere mennesker i båser, med dertil hørende navn. Jeg er tilhenger av at ethvert menneske skal være ansvarlig for sine ord og handlinger. Om man kaller vedkommende islamist, men han egentlig er moderat, blir dette bare et ordspill. Og motsatt.Men hvis vi, uten å stigmatisere noen, kan fastslå (ved å observere) at hovedstrømmen av muslimer sympatiserer med ledere som oppfordrer til, eller i det minste godkjenner bruk av vold og drap, for eksempel mot sivile jøder, for å nå politiske mål, - da er dette svært bekymringsverdig. Ikke minst fordi norske politikere og mediafolk iherdig prøver å tone ned akkurat dette punktet.

08.11.2004 @ 15:45
URL: http://blog.willy.no
Postet av: Øyvind, Bergen

"Islamist" er ikke noe nytt forslag. Mannen er en sentral figur innenfor al Ikhwan al Muslimun, det muslimske brorskap. Dette er selveste bestefaren av islamistiske organisasjoner. Islamismen er så mangt, men er definitivt ikke ubetydelig som strømning i den islamske verden. Å kalle den en "islamsk" strømning blir imidlertid litt for enkelt, siden islamismen vel så mye som en religiøs strømning er en politisk sådan. Den største tabben er selvsagt å bruke merkelappen "fundamentalistisk", som er høyst misvisende, da islamismen ofte er alt annet enn tradisjonsbasert.

20.11.2004 @ 20:17
URL: http://www.dilettant.no
Postet av: Øyvind, Bergen

Når det gjelder skrivemåte skriver han jo navnet sitt med arabiske bokstaver. Disse må som kjent transkriberes, og skrivemåten på vestlige språk kan variere. Skal man forsøke å skrive navnet slik at det uttales omtrent som det skrives på norsk er Qaradawi antagelig best. Quaradawi kan kanskje være bedre på andre språk.

20.11.2004 @ 20:19
URL: http://www.dilettant.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits