Forakt for rettsikkkerheten

Trikkedrapsmannen er på gata igjen. Bergens Tidende skriver at norsk-somalieren som knivstakk flere på trikken 17. august 2004 er fri. Mannen ble erklært sinnsyk i gjerningsøyeblikket, og ble dømt til tvunget psykisk helsevern. Men legene vurderer ham nå så frisk at han får forlate avdelingen uten tilsyn.

Jeg har lenge ment at slik forakt for offeret i voldssaker på sikt vil føre til selvtekt. Drapet utenfor rettsalen i Mysen er kanskje ett av flere eksempler, og det vil ikke forundre meg om vi får se flere eksempler i fremtiden. Det er nemlig en grense for hva folk flest anser som rettferdig, og det er uansett begrunnelse ikke rettferdig at en morder går fritt omkring etter så kort tid.


Selv ville jeg antagelig i et slikt tilfelle kalkulert risikoen. Hvis jeg anså en kriminell som en reell trusel for meg eller mine, og myndighetene og politikere opptrådte som de ofte gjør, de lar lovverket forfalle i de kriminelles favør, godt hjulpet av grådige og maktsyke forsvarsadvokater,  - da ville jeg ganske sikkert komme på tanken å ordne opp selv, og heller ta straffen som ville komme. Alt tyder på at den ville bli svært mild. I forhold til å se mine kjære kanskje drept, og morderen fikk gå fri på gata et par år senere, ville det uansett være en overkommelig sak.


Dette er dyp forakt for ofrenes rettssikkerhet.
Hvorfor griper ikke de rette myndigheter inn? Dette burde være en sak for Justisdepartementet.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits