Urovekkende holdninger godtas og unnskyldes

Lærerne på en barneskole i Amsterdam i Nederland er svært bekymret over utviklingen blant elevene med fremmedkulturell bakgrunn. Mohammed B. [Van Goghs morder] blir hyllet som helt, og når det blir vist bilder av Hirsi Ali, mimer elevene at de "skyter." Under besøk i Anne Frank-huset sa elever at "de fortjente det" og "de skulle ha drept flere jøder." (mer om Hirsi Ali her...)

Problemet er ikke nytt. Lærerne ved den kristne skolen har i årevis bedt om tiltak mot dette problemet. Etter 11. september ble det gitt St. Nicolasgaver i form av WTC-tårn i flammer, komplett med fallende mennesker. Lærerne startet da en dialog: - Hva mener dere, hvorfor gjør dere dette? Svaret var ubarmhjertig: De fortjente det. De skulle ha gjort det for lenge siden!

Læreren som ble intervjuet i den lokale Amsterdam-avisen påpekte at problemet ikke oppsto etter 9/11. Allerede for ti år siden kunne man høre elever i 10-11 års alderen si: - Vi marrokanere skal ta over Nederland. Og nå er det blitt slik at unger helt ned i 5-års alderen som knapt kan skrive navnet sitt, allerede skriver fonetisk: - Fuck you, nederlendere. Elever i 11-års alder har bilde av Mohammed B. i skoleveskene sine, han er helten for dem.

Lærerne sier myndighetene er klar over problemet, men at de ikke vil erkjenne det og gjøre mottiltak. Episoder blir bortforklart med lettvinte løsninger. RTL sendte reportere til skolen og ville intervjue elever og lærere. Elevene ville ikke innrømme dette, en jente sa: - de kan ikke bevise det. De lærerne som ble intervjuet ville ikke kommentere saken, og henviste til mydnighetene. Der sa man at dette var alarmerende og at det var uakseptabelt. Men de ville ikke si noe om hvilke tiltak man ville iverksette.

I en kommentar i bloggen forteller en leser at en professor ved universitetet i Oslo, Bernt Hagtvedt, (e-post) forklarer de fleste integreringsproblemene i Nederland med manglende toleranse fra det nederlandske folk (!)
(Dutchreport, via document.no)

Man kan legge mye i uttalelsen og tolke den forskjellig, men antagelig vil alle kunne være enige i at Norge har en langt dårligere integrering av innvandrere enn Nederland har. I virkeligheten er vel norsk integreringspolitikk omtrent ikke-eksisterende, og toleransen øker ikke når problemene øker. Hva vil så vår fremtid i forhold til disse holdningene bli?

Det blir jo også et moralsk spørsmål om man skal frikjenne innvandrere for ansvar når slike holdninger vokser frem. Var man f. eks. i Norge villig til å ta dette ansvaret over på seg selv, ville det jo gi seg utrykk i en nitidig, samvittighetsfull og nøye planlagt integreringspolitikk med stadig kvalitetskontroll og evaluering. Å slippe til holdninger som dette har ikke Europa lov til.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits