Abu Mazen (Mahmoud Abbas) (1935-)

Alle elsker Abbas ? unntatt palestinerne.

DebkaFile stiller i likhet med mange analytikere spørsmålet om Abu Mazen i det hele tatt vil overleve. Ingen blir overrasket om Arafats tidligere statsminister rett og slett blir skutt, - enten av elementer innen Fatah, hvor han er leder, eller av grupper finansiert av Iran eller Hizbollah.

 

Men for Israel og Washington er han førstevalget. Powell forlot imidlertid Jeriko i dag, sterkt misfornøyd med at Abbas trakk seg fra en planlagt samlet uttalelse og felles fotografering etter hans første besøk hos de palestinske selvstyremyndighetene på to år. Abbas frykter at hans allerede svake stilling blant palestinerne ytterligere skal bli svekket av å vise samarbeidsvilje.

 

7-8 utfordrere ventes ved valget i januar. Hamas krever at Abbas trekker tilbake en forpliktelse i forhold til ?Veikartet? fra Aquba i 2003 samt hans fordømmelse av terror, - prisen for midlertidig våpenhvile, - og truer med å boikotte valget.

 

Elliot Chodoff, som driver nettstedet Mideast: On Target, - og mange med ham, mener at Abbas er mer moderat i form enn substans, som han uttrykker det. Abbas er fortsatt leder for både Fatah og PLO, begge organisasjoner benytter seg av terrorisme for frigjøring av Palestina. Konkurransen i hans eget hus kommer i første rekke fra Abu Ala (Ahmed Qurei), nåværende statsminister, og Marwan Barghouti, sjefen for Tanzim-grenen av Fatah, som i øyeblikket soner fem livstidsdommer i Israel, for mord. I høy grad en gjeng liberale demokrater.

 

Hva som ikke kommer frem i særlig grad om Abbas når man trekker frem egenskaper som man mener gir håp om fred i Midtøsten, er for eksempel at han i sin bok ?Den andre siden: Den hemmelige forbindelsen mellom Nazisme og Zionisme? reiser tvil om at gasskamre ble brukt til jødeutryddelse, og anslår at drepte jøder var ?mindre enn én million.? Han lanserer også en teori om at Holocaust var et samarbeid mellom jøder og nazister. Han skriver ?Sionistbevegelsen ledet et bred kampanje for å starte oppvigleri blant de jøder som levde under Nazistene, for å fyre opp under hatet mot dem, og så utvide det til masseutryddelse.?

 

BBC kaller Abbas moderat, men skriver i samme artikkel i mars 2003 at han ?ba om stans i de væpnede angrepene på Israelske mål for å unngå å gi Israel påskudd til å ødelegge de siste restene av palestinsk selvstyre.? ? Altså ikke av moralske grunner, men alene fordi han så det strategisk ineffektivt. (HonestReporting)

 

Abbas er nok ? blant mange som er verre ? ett av de bedre alternativene dersom det nå virkelig er fred man ønsker seg i Midtøsten. Kanskje det beste. Abbas var med under Madrid-konferansen som koordinator for forhandlingene, og han var med under de hemmelige Oslo-forhandlingene, og har lenge hatt kontakt med venstresiden i Israel, stemplet som ?due? blant PLO-medlemmer. Han har også gått tilbake på noen av de groveste påstandene sine i de senere år.

 

Spørsmålet er om han får til noe med den manglende støtten blant palestinerne. Mange synes nok han er for Israel-vennlig. Det hjelper ikke mye om man regnes for å være hjernen bak PLO, og er i besittelse av stor kunnskap og store evner, og er velutdannet (han er historiker med utdannelse fra Moskva, i tillegg til studier i jus ved Damaskus Universitet i Syria), hvis palestinerne ikke vil stemme på ham. Eller hvis han skulle få en kule i hodet, noe som kan skje de beste. Særlig blant muslimer liker man ikke myke menn.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits