Hasta la vista Arafat!

Israel frykter at kaoset som ganske sikkert vil oppstå i de palestinske områdene når Arafat dør, vil føre til økt vold, ikke minst mot de jøder som er bosatt der. Frykten er berettiget. Arafat har vært en svært enerådig hersker, og hans lederstil har ikke gjort det videre klart hvem som skal overta som den sterke mann for palestinerne. Mange kommentatorer beskriver den som ?splitt og hersk?, og mange er de palestinske lederne som har villet innføre reformer eller endringer som Arafat følte som en trusel, og blitt motarbeidet. Noen har blitt tvunget til å gå av, andre har selv valgt å gi opp.

 

Israel har gitt opp å få til noe fredsavtale med palestinerne så lenge Arafat har kontrollen, USA gir også klart uttrykk for at Arafat ikke er noen politisk forhandlingspartner. Document.no siterer Dennis Ross: Ingen amerikansk president vil snakke med Arafat, for han er ikke ansvarlig. Ikke til å stole på.

 

Men også palestinerne selv er misfornøyde med ham. Ikke åpenlyst, og slett ikke av samme grunner som Israel og USA. Men sine grunner har de. Jeg har tidligere tatt opp Arafats og selvstyremyndighetenes korrupsjon og personlige berikelse og deres vanstyre. Hans Rustad i Document.no påpeker det iøynefallende faktum at ingen ting blir nevnt om at Arafat sender store summer til sin kone i Paris. I alle fall ikke i NRK.

 

Palestinerne er i stand til å regne ut at Arafats vanstyre ikke har ført dem noe sted hen, annet en inn i en enda dypere økonomisk og sosial krise. Ikke har han maktet å gi dem noen palestinsk stat, heller ikke har han greid å fordele de enorme bidragene verden har gitt palestinerne. Haaretz skriver at få palestinere viser noen støtte til Arafat, til tross for de vinkende supporterne man kunne se på skjermen i de siste nyhetssendingene.

 

En brydd talsmann fra PLO sa at en naturlig død for Arafat er en grei løsning, fordi ?når det ikke skjer endringer innvendig, så venter folk på en forandring utenfra.? De siste månedene har man oftere og oftere kunnet høre folk si at det ikke ville bli forbedringer så lenge Arafat lever.

 

Han har heller ikke maktet å utrydde Israel, som han siden ungdommen har arbeidet for. Tvert imot fremstår Israel nå som sterkere enn noensinne. Sharons tiltak har økt deres følelse av trygghet innenfor sine grenser, til tross for all kritikk hans regjering har fått fra Europa. Antall drepte israelere har minket sterkt, - og tanken på en palestinsk stat side om side med Israel virker fjernere enn noensinne.

 

Man skal være klar over én ting: Israel er kommet for å bli. Palestinernes terror ødelegger nok for Israel, men aller mest har terroren ødelagt for palestinerne selv. Jo før en ny ledelse innser at eneste vei til et godt liv for disse menneskene går gjennom politiske forhandlinger, og det alene, - jo bedre. Motstandskamp, militant opprør, - samme hva Europas medier kaller drap, vold og terror, - fører kun til elendighet for disse ulykkelige menneskene.

 

I mellomtiden blomstrer Israel. Turisme, næringsliv, kultur utvikles og trives under de kår jødene på oppsiktsvekkende kort tid har greid å skape i sin lille stat, fra omtrent ingen ting. Palestinerne selv ønsker et demokrati mest mulig likt det som Israel har, når de eventuelt en gang selv får et demokrati, ifølge Khalil Shikaki, leder for det palestinske senteret i Jerusalem. (Fra Miff)


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits